wtorek, 4 czerwca 2013

Kefirowe z rabarbarem i kruszonką z otrębów owsianych

U mnie nadal rabarbarowo.Tym razem szybkie ciasto na kefirze z dodatkiem rabarbaru i pyszną pachnącą kruszonką z otrębów owsianych z dodatkiem cynamonu.Kruszonka jest obłędnie pyszna i z pewnością wykorzystam ją do innych wypieków.



Składniki:
  • 100 g margaryny
  • 200 g mąki pszennej
  • 130 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 3 jajka
  • 150 ml kefiru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g rabarbaru
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • Kruszonka
  • 5 łyżek otrębów  owsianych
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka zimnej margaryny
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • cukier puder 
Przygotowanie:
 
Rabarbar umyć pokroić i zasypać 1 łyżką cukru i 1 łyżeczką cukru waniliowego.Odstawić. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym do białości.Miksując na bardzo wolnych obrotach dodać roztopioną zimną margarynę,przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia,kefir i zmiksować na jednolitą masę.Dodać rabarbar ,wymieszać delikatnie łyżką i wylać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 22 cm. Kruszonka:w miseczce zagnieść zimną margarynę z cukrem,otrębami i cynamonem.Rozkruszyć na cieście.Wstawić do nagrzanego piekarnika i upiec do suchego patyczka. Zimne ciasto posypać cukrem pudrem.Piec w 170 st około 50 min do suchego patyczka.


10 komentarzy:

  1. Pysznie wygląda, a kruszonka kusi!

    OdpowiedzUsuń
  2. kefirowe mniam! ciekawy ten przepis, znam tylko maślankowe a kefir to też fajny zamiennik prawda?:)
    Pozdrawiam, oj ale jesteś "czynną" działaczką akcji rabarbarowej :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne to ciasto, oryginalne

    OdpowiedzUsuń
  4. Idealne ciacho na jutro:) Kefir kupiony, otręby też są a rabarbar w ogródku:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmm, pychota! Uwielbiam ciasta z rabarbarem :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Witam serdecznie. Nominuję Cię do nagrody http://kuchennezapiskiedyty.blogspot.com/2013/06/nominacja-dzis-zostaam-nominowana-do.html
    Zapraszam do zabawy :)

    OdpowiedzUsuń
  7. a co z kefirem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szkoda że anonimowo,ale miałaś/eś rację przeoczyłam wpisać kefir w sposobie przygotowania.Już poprawione.Dziękuję za czujność.

      Usuń
  8. pyszne,lekkie i szybkie ciasto...zamiast rabarbaru użyłam jabłek i też super smakuje!
    prosty przepis i wiele możliwości wariacji z owocami!
    PYCHOTKA!!!

    OdpowiedzUsuń