piątek, 24 stycznia 2014

Racuchy z ananasem

Pyszne racuchy z dodatkiem ananasa z puszki. Usmażone na patelni Neoflam. Do smażenia użyłam bardzo małą ilość oleju dzięki wyjątkowej patelni. Racuchy są bardzo puszyste z chrupiącą skórką i rewelacyjnie smakują z dodatkiem ananasa.




Składniki:
  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 16 g drożdży suszonych instant
  • sól szczypta
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1,5 szkl letniego mleka
  • 1 jajko
  • ananas w puszce
  • olej do smażenia Rapso
  • cukier puder do oprószenia
Przygotowanie:
 Do miski z robota przesiać mąkę dodać suszone drożdże, sól, cukry, mleko i jajko. Za pomocą robota wyrobić ciasto. Przykryć bawełnianą ścierką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Gdy ciasto podrośnie dodać pięć plasterków pokrojonego w słupki ananasa, wymieszać  i ponownie odstawić żeby ciasto podrosło. Smażyć racuchy na rozgrzanym oleju z dwóch stron na złoto. Usmażone racuchy przełożyć na ręcznik papierowy do odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Podajemy oprószone cukrem pudrem i z kawałkami ananasa.





Komplet garnków możecie kupić tutaj.

14 komentarzy:

  1. Wyglądają bardzo apetycznie, pięknie podane:)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetne zjadłabym takie na śniadanie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Smak dzieciństwa ! Uwielbiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wiem, że są pyszne. Robię przeważnie ze świeżym ananasem. Pyszności. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam! Ale smaku mi narobiłaś, pycha :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  6. fajne, takie puchate na drożdżach. Uwielbiam dodatek ananasa :)
    Pozdrawiam ciepło
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  7. Ile dodać mąki? bo nie widzę w przepisie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. W składnikach nie ma podanej ilości mąki

    OdpowiedzUsuń
  9. Ile ich wyjdzie z takiej ilości składników? Celuje w obiad dla trzech osób.

    OdpowiedzUsuń
  10. U mnie jest 2+2 i wystarczy na obiad. :)

    OdpowiedzUsuń