sobota, 16 stycznia 2016

Surówka z sałaty lodowej z prażonymi ziarenkami

Do obiadu lub jako samodzielny posiłek dla tych którzy są na diecie. Sałata lodowa świetnie komponuje się z różnymi dodatkami zarówno z warzywami jak i owocami. Jest delikatna i chrupiąca i właśnie za tą chrupkość najbardziej ją lubię. Sałatki z sałaty lodowej przygotowujemy bezpośrednio przed podaniem by zachowała swoją chrupkość i zarazem delikatność.

Surówka podana w misce Porcelana Bogucice z kolekcji Lolita.


Składniki:
  • 1 sałata lodowa
  • 1 średni ogórek zielony
  • 10 pomidorków koktajlowych czerwonych 
  • 10 pomidorków koktajlowych pomarańczowych
  • 0,5 puszki kukurydzy konserwowej
  • 0,5 opakowania serka kanapkowego w zalewie
  • 3-4 łyżki oleju 
  • 2 łyżki ziaren prażonych-chrupiąca sałatka
  • Do smaku
  • ocet jabłkowy
  • sól morska gruboziarnista ale-raj
  • pieprz kolorowy
  • cukier 
Przygotowanie:
Sałatę lodową porwać na mniejsze kawałki. Ogórek umyć i razem z skórką pokroić w półplasterki. Pomidorki przekroić na pół lub na ćwiartki. Kukurydzę i serek odsączyć z zalewy. Wszystko wymieszać w misce wlać olej i doprawić do smaku. Na końcu wsypać prażone ziarenka i wymieszać.



5 komentarzy: