poniedziałek, 2 maja 2016

Roladki z polędwicy z indyka w boczku


Mięso z drobiu w mojej kuchni wykorzystuję najczęściej. Przede wszystkim dla tego, że jest łatwe i szybkie w przygotowaniu a także jest sporo możliwości na jego wykorzystanie. Od dłuższego już czasu kupuję drób w opakowaniu MAP. Pakowanie to polega na zastosowaniu odpowiedniej mieszaniny gazów. Mięso pakowane jest bezpośrednio u producenta i dzięki temu mięso nie jest narażone na zewnętrzne zanieczyszczenia mechaniczne, mikrobiologiczne oraz dłużej zachowuje świeżość. Dodatkowym atutem jest to, że na opakowaniu zawartych jest sporo istotnych dla mnie informacji takich jak data przydatności do spożycia, pochodzenie produktu, dane producenta, numer partii oraz klasa jakości produktu. Kupując drób w opakowaniu MAP wiem, że został zachowany wysoki standard higieniczny i jakościowy mięsa.





Składniki:
  • Roladki z indyka:
  • 2 polędwiczki z indyka po około 250 g
  • 250 g boczku wędzonego w plasterkach
  • świeży szpinak
  • suszone pomidory
  • mozzarella krojona
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • Sałatka z kaszy kuskus:
  • 130 g kaszy kuskus
  • 80 g mrożonego groszku
  • kawałek czerwonej papryki
  • kawałek zielonego ogórka
  • Do smaku:
  • sól
  • pieprz
  • sok z cytryny
  • oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Polędwiczki z indyka rozbić cienko na kształt prostokąta. Doprawić z dwóch stron solą i pieprzem. Wzdłuż dłuższego boku ułożyć suszone pomidory, liście szpinaku i posypać mozzarellą. Zwinąć polędwiczkę na kształt roladki. Ułożyć na szerokość roladki plasterki boczku i dokładnie owinąć całą roladkę. W naczyniu żaroodpornym rozgrzać masło klarowane, przełożyć roladki i włożyć do nagrzanego piekarnika na 200 stopni z termoobiegiem na 35-40 minut. W trakcie pieczenia trzy razy polać roladki z wierzchu powstałym tłuszczem. Po wyjęciu odczekać około 5-6 minut, pokroić roladki w grubsze plastry i podać na sałatce.
Sałatka z kaszy kuskus:
Kaszę zalać osolonym wrzątkiem 1 cm ponad kaszę. Po około 5 minutach wymieszać i pozostawić do ostudzenia. W tym czasie ugotować do miękkości groszek i ostudzić. Do zimnej kaszy dodać zimny groszek, pokrojoną w drobną kostkę paprykę i ogórka. Doprawić do smaku, przed podaniem polać lekko oliwą z oliwek. 





 Projekt finansowany ze środków Funduszu Promocji  Mięsa Drobiowego”




2 komentarze: